Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online viering 75 jaar bevrijding

19 april|10:00

75 jaar vrijheid – Herdenking en viering voor iedereen

Op 16 april 2020 is het 75 jaar geleden dat onze regio werd bevrijd. Vele geplande activiteiten om dit te herdenken en te vieren zijn afgelast of uitgesteld vanwege het coronavirus. Heel jammer juist nu er zo’n grote behoefte is om samen te komen en met elkaar te delen wat wij op ons hart hebben. We kunnen niet samen komen, maar in aangepaste vorm wel samen zijn. Daarom wordt er voor iedereen op zondag 19 april om 10.00 uur een digitale herdenking en viering 75 jaar vrijheid georganiseerd vanuit de Dorpskerk in Rheden. U kunt deze herdenking rechtstreeks volgen via kerkdienstgemist.nl. Vul de plaatsnaam Rheden in en klik op de gewenste datum.

De herdenking wordt georganiseerd door de R.K. Eusebiusparochie, alle Protestantse gemeenten van de burgerlijke gemeente Rheden en ook de Protestantse gemeente Rozendaal. Namens de kerken zullen diaken Ronald Heinen en ds. Gert Jansen voorgaan. Namens de gemeente Rheden zal burgemeester Carol van Eert aanwezig zijn en spreken.

Het thema van de herdenking is Vrijheid is goedkoop, vrijheid is duur en onbetaalbaar. Op diverse wijzen zal dit thema nader worden belicht. Onder meer met het ontsteken van kaarsen, muziek en gezang, gebeden en andere gesproken woorden, aansprekende historische filmbeelden over de oorlog en de bevrijding, en actuele filmbeelden over onvrijheid door het coronavirus.

Wij hopen dat de herdenking 75 jaar vrijheid alle kijkers een hart onder de riem zal steken in onze moeilijke tijd. En zo mede ruimte zal scheppen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en corona waardig te herdenken. En het kostbare geschenk van onze vrijheid en onze democratische rechtstaat te vieren.Juist in onze dagen beseffen wij hoezeer onze eigen vrijheid verbonden is met die van medemensen.

         

We zijn met elkaar verbonden.
We zijn van elkaar afhankelijk.
Ik ben jou van afhankelijk,
jij bent van mij afhankelijk.
   

Dat noem je een samenleving.

Ik moet op je kunnen vertrouwen
en dat betekent dat jij je verantwoord moet gedragen,
bij alles wat jij doet.
En jij moet op mij kunnen vertrouwen,
dus ik moet me verantwoord gedragen,

bij alles wat ik doe. (Mario Cuomo, Gouverneur New York)

Namens de organisatie, Gert Jansen predikant Ellecom-De Steeg

Collecte: voor Warchild
In deze bijzondere dienst is er één collecte.

“Voor kinderen in oorlog is zeep een luxe. Een eigen huis om te schuilen een droom. School onmogelijk. De angst nog groter dan eerst. Die kinderen kunnen we samen steunen.“

De coronacrisis treft iedereen
In Nederland maken we er samen het beste van. Handen wassen. Thuis blijven. Afstand houden. Een beetje letten op elkaar. Samen zorgen we voor onze ouderen en kinderen. Met steun, aandacht en liefde. Maar kinderen in oorlog staan er alleen voor.

Bescherming

We bieden bescherming aan kinderen door meer waterpunten te maken en door hygiënekits met zeep uit te delen. We geven kleine bedragen aan families die door de coronamaatregelen hun laatste inkomsten zijn kwijtgeraakt.
We gaan door met psychosociale steun. We verspreiden hulpkits met voorlichting over het voorkomen van besmetting en met oefeningen en spelletjes om stress te verminderen. We gaan door met het begeleiden van kinderen en hun ouders. Vanaf de drempel van een woning of de ingang van een tent, door de telefoon en via Whatsapp.
We zorgen voor onderwijs op afstand, zodat de kinderen toch kunnen leren rekenen en lezen. Kinderen kunnen onze schoolgames volgen via de radio, de mobieltjes van familie of onze leentablets.

Een noodsituatie

War Child heeft reserves voor noodsituaties en spreekt die nu ook aan. Dit is een noodsituatie. Er is veel extra geld nodig. Samen kunnen we alles op alles zetten om kinderen overal de steun te bieden die ze nu nodig hebben. Elk kind telt.

U kunt uw donatie geven via Givt of overmaken op het rekeningnummer van de Diaconie:
NL50RABO 0369771788, t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Velp. en dan o.v.v. datum en naam collectedoel. 

Gegevens

Datum:
19 april
Tijd:
10:00
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpskerk Rheden
Dorpsstraat 51
Rheden, 6991 HE