Voedselbank

20131010_155855

Wie krijgen een voedselpakket?

Mensen die het ‘t hardst nodig hebben. Dit zijn mensen die via een hulpverlenende instantie bij de Voedselbank worden aangemeld. Ter indicatie: het gaat hier om mensen die moeten leven van ca. 2,74 Euro of minder per dag (na aftrek huur/hypotheek en verzekering). Zie ook onze aanmeldingscriteria.

Hoe vraag ik een pakket aan?

Iemand die in aanmerking wil komen, moet aangemeld worden door een (professionele) hulpverlener. Het is dus zaak om hierover contact op te nemen met de bij uw situatie betrokken hulpverlener. Hulpverleners zijn of worden op de hoogte gesteld van de mogelijkheden van de voedselbank.

Wat zit er in een voedselpakket?

De Voedselbank is afhankelijk van donaties van voedselproducenten. Het is elke week weer afwachten wat er in de pakketten kan worden gestopt. Onze vrijwilligers stellen elke week weer een nieuw pakket samen. Voor zover mogelijk wordt een evenwichtig, verantwoord voedselpakket samengesteld, volgens de ‘schijf van vijf’ .

Kunnen alleen mensen met een uitkering een pakket aanvragen?

Nee, bepalend is het bedrag dat mensen maandelijks tot hun beschikking als leefgeld. Wie beneden een bepaalde grens komt, kan een pakket bij de voedselbank aanvragen, via de hulpverlening

Pakken jullie ook de oorzaak waarom mensen een pakket nodig hebben aan?

Voor tal van problemen waar minima mee kampen zijn al diverse hulpinstanties. De Voedselbank is een aanvullende mogelijkheid om de directe (voedsel)nood te lenigen en is dus bedoeld als noodhulp. De (politieke) discussie waarom mensen in deze situatie terecht zijn gekomen en de taak om hier wat aan te doen ligt op het terrein van andere organisaties.

Is het voedsel dat in de pakketten zit en over de houdbaarheidsdatum is nog wel te eten?

Wij houden ons beslist aan de regels en al het voedsel dat via de voedselbank verdeeld wordt voldoet aan de wettelijke kwaliteitscriteria, dus ook aan de houdbaarheidscriteria zoals de leverancier aan ons heeft doorgegeven en/of de Voedsel en Warenautoriteit ons voorschrijft. Hier wordt door ons streng op gecontroleerd.

Regels en criteria

De bedoeling van de voedselbank is om die mensen, die per maand minder dan € 180* beschikbaar hebben als leefgeld, een steun in de rug te geven. Dat doen we door hen, op verzoek van professionele hulpverleners, een wekelijks voedselpakket te verstrekken. *) Voor een eenpersoonshuishouden is de grens € 180. Bij meer volwassen (vanaf 18 jaar) in het gezin komt daar € 60 bij. Voor kinderen tot en met 17 jaar komt daar € 50 bij.

Helpt de kerk?

Wanneer u in nood verkeert en denkt voor een voedselpakket in aanmerking te komen, neemt u dan contact op met de secretaris van de Diaconie, mw. S. Moet-Boekema, Tel: 0263824636 Email: diaconie@pknvelp.nl

En wat kunnen wij zelf doen als kerkgemeenschap?

Vanaf januari 2014 staan in de Grote Kerk twee grote manden, één mand bij de hoofdingang en één in het Rondeel. Iedereen kan daar voedingsmiddelen in doen rond de kerkdiensten op zondag, maar ook door de week rond vergaderingen. Eenmaal per maand worden de verzamelde boodschappen naar de Voedselbank in Arnhem gebracht. Bij de manden hangt een lijst van boodschappen die nodig zijn. Doet u mee?

Wat kunt u in de voedselmanden doen?

. koffie, thee
. suiker, koffiecreamer/koffiemelk
. brinta, muesli
. meel, pannenkoekenmix, olie
. pasta, rijst, mix voor pasta of rijst
. groenten en fruit in blikken of potten
. soep in blik of pakje
. blikjes ragout of vis
. vlees in blik of rookworst
. zoet broodbeleg in potten of pakken
. pakken vruchtensap
. wasmiddel, wasverzachter
. afwasmiddel, schoonmaakmiddel
. toiletzeep, handpompje met zeep
. shampoo, douchegel, bodylotion
. tandpasta, tandenborstel
. koek, chocolaatjes, chips, nootjes
. toastjes, crackers e.d.
. rondom feestdagen: servetten, kaarsen

Geen alcoholische dranken. Dit om problemen te voorkomen. Alles dient nog een flinke periode houdbaar te zijn.
U kunt de Voedselbank ook financieel steunen, zij zijn volledig afhankelijk van giften. U kunt gebruik maken van het donateursformulier. Dit formulier vindt u in de voedselmanden. Hartelijk dank namens de ontvangers van de voedselpakketten!